Barraca 1 del Montpaó
Jorba

Al Montpaó, al peu del camí de Copons a Viladeses.
    Entre les serres de les Forques i Coma-Rúbia

Ha perdut completament la coberta i bona part de l'alçada de les paretsV
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Construcció aèria aïllada de pedra seca, de planta quadrangular. Es troba en molt mal estat de conservació, ja que té la coberta completament perduda i les parets no conserven alçades superiors als 0.70 m. Orientada a sud, es conserven restes de l'obertura que feia de porta, d'uns 0.60 m d'amplada. Una de les seves cantonades estava formada per un gran bloc de pedra semirectangular

Correspon a la barraca 22267 de la wikipedra

És difícil determinar la cronologia exacte de les construccions de pedra seca, ja que no se'n coneixen documents. La hipòtesi més raonable la situaria durant la gran expansió d'aquestes construccions a la primera meitat del segle XIX.

PLANS MAESTRA, J (2009) Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Biblioteca de cultura popular Valeri Serra i Boldú, 20). Barcelona-Rubí