Cal Llirac
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Des del nucli de Sant Mateu, camí que passa pel cementiri en direcció sud i després est.

XVII-XIX
    Dolent
    En estat d'abandonament. Coberts en semi-ruïna. Perilla d'iniciar un procés de degradació i esfondrament.
    Catàleg de masies (núm. 245)
    08229A001001320000ML
    Jordi Piñero Subirana

Masia de petites dimensions, emplaçada a l'extrem llevantí d'un dels contraforts meridionals de l'altiplà de Sant Mateu, vora la rasa del Llirac. El conjunt és format per un cos residencial amb coberts adossats als costats oest i nord, així com una construcció semiderruïda, al sud-oest, que correspon a la pallissa. La casa, que es troba en estat d'abandonament però conserva la coberta, és de planta rectangular lleugerament irregular. Consta de planta baixa més un pis. Està composta per dues crugies longitudinals que, pel seu ensamblatge, deixen entreveure dues fases de construcció diferents. Sembla que la més antiga és la que s'allarga al costat de ponent, i després s'hi hauria afegit la que es troba a llevant, on hi ha el portal d'accés amb una llinda de l'any 1675. Aquest portal es troba a la façana encarada al sud-oest que, a la part superior, té dues finestres que han estat modificades, una amb llindes i brancals de pedra i l'altra, corresponent a la part antiga, amb llinda de fusta. Els murs són fets de maçoneria. A la façana de llevant es poden veure quatre finestres, dues emmarcades amb blocs i pedra i dues amb maó. En el cobert de la part posterior hi ha una tina amb el seu espai de treball. A l'interior de la casa, el vestíbul d'entrada conserva un interessant paviment fet amb grans lloses. L'edificació ha conservat molt bé la tipologia i els volums originaris.

Inscripció a la llinda del portal: AÑ 167[5?]

No coneixem notícies documentals d'aquest mas, que podria ser d'origen medieval. Per les característiques constructives, sembla que la part de ponent és la més antiga i, segons informa la llinda del portal, l'any 1675 es va construir o reformar la crugia de llevant. La casa sembla haver tingut poques modificacions des d'aleshores.