Cal Jona
Els Prats de Rei

Plaça Major, 3
    Al bell mig del nucli urbà i històric de la vila de Prats de Rei.

Jordina Sales Carbonell

Es tracta d'una casa de caràcter monumental que presideix la plaça Major de la vila de Prats de Rei pel seu costat oest, tot fent cantonada amb el carrer del Forn. Consta de planta baixa, pis i planta sota-terrat. L'edifici està fet de blocs de pedra escairats de mides irregulars mitjanes i petites, i a la façana són perfectament visibles les refraccions sofertes al llarg del temps. Té una portalada adovellada d'arc de mig punt i la resta d'obertures són quadrangulars i rectangulars, amb llindes monolítiques a la planta baixa i primera planta, alguna de les quals sembla reaprofitada d'altres elements arquitectònics. Respon a un estil constructiu propi dels segles XVII-XVIII.

Aquesta casa es troba al punt neuràlgic de la vila medieval de Prats, per la qual cosa és de suposar que el solar on s'emplaça l'edifici avui hauria tingut ja algun tipus de construcció abans de que s'aixequés l'actual. Durant la Batalla dels Prats de Rei de 1711, dins la Guerra de Successió, aquest edifici, com la resta de la vila, hauria quedat molt afectat pels bombardeigs, tal i com es descriu a les cròniques de l'època, per la qual cosa l'aspecte actual correspondria a les rehabilitacions fetes a inicis del segle XVIII, un cop acabat el conflicte bèl·lic.