Cal Jepet del Casalot
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Ctra BV-3008, al km 18 aprox. trencar a la dreta direcció Ponset Nou i seguir 700 m direcció N-E

Catàleg de masies (núm. 131)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes que està emplaçada a les Costes de cal Jepet: uns contraforts meridionals de la serra de Castelltallat. El conjunt consta d'un cos residencial de planta quadrada amb coberts adossats als laterals i a la part posterior, així com d'altres d'aïllats. El cos residencial consta de planta baixa més un pis i golfes. La façana principal, encarada vers llevant, s'estructura en base a dos eixos d'obertures, amb el portal i les finestres emmarcats amb llindes i brancals de pedra. Entre els coberts destaca l'antic galliner: una construcció situada davant de la casa i amb tres plantes, i l'antiga pallissa, que ha estat adequada recentment. En general el conjunt ha conservat força integrament la tipologia i els volums originaris.

Informació oral facilitada per Fèlix Almirall

No coneixem notícies antigues d'aquesta casa, que per la seva tipologia podria ser una construcció del final del segle XVIII o principis del XIX. El seu nom sembla suggerir que el qui la va construir es deia Jepet i procedia del Casalot: la casa situada molt a prop del castell de Castelltallat. Amb el temps cal Jepet s'anà ampliant amb els diversos coberts. Entorn de la dècada de 1960 era propietat d'un home que tenia un bar a Manresa i la feia servir com a meublé. Cada habitació tenia dos panys: un per tancar per dintre i un altre per fora. Després la casa va passar per un altre propietari que la va tenir uns vuit anys. Entorn de 1981 la va adquirir l'actual propietari, Fèlix Almirall, el qual hi ha fet algunes reformes.

AA.DD (2017). Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages. L'Arada, SCCL, p. 36, 132. 133.