Cal Jaumet Pensa
Sant Boi de Lluçanès

  Osona
  Carrer Antic, 7. Nucli urbà. Sant Boi de Lluçanès

  Coordenades:

  42.05793
  2.15016
  429682
  4656558
  Número de fitxa
  08201-56
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Normes Subsidiàries de Planejament. 1993
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA. 23594. IPIC. 24.18.169
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 45109DG2596N
  Autor de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Cal Jaumet Pensa es troba situada al carrer Antic. Es tracta d'una casa formada per planta baixa, un pis i golfes amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i murs de maçoneria de pedra arrebossats que deixa a la vista les cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions.
  La façana sud-est presenta, a la planta baixa, un portal emmarcat amb brancals i llinda de pedra bisellada amb la data 1696 i una creu intercalada, i la següent inscripció: SALVADOR VILARASAU. A l'esquerra del portal hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada. El primer pis queda dominat per l'eixida sobre el corredor que forma un cos en galeries i una ampla balconada on hi ha un accés al balcó, emmarcat amb pedra bisellada i una finestra amb la data inscrita a la llinda de 1694. A les golfes s'obren quatre obertures reformades amb brancals i llindes noves decorades. Antigament hi havia al seu lloc petites finestres sense decorar.
  A la façana nord s'obren dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra bisellada.

  Durant el segle XVIII es va instal·lar a la casa, concretament sobre el corredor, una petita fàbrica amb uns quants telers manuals. L'activitat tèxtil va durar fins a final del segle XIX.

  MONTAÑÀ, Daniel, PLANES, Josep Albert (2004). Història de Sant Boi de Lluçanès. Cossetània.
  SELVA, Baldiri (2006). Records de Sant Boi en sèpia. Ajuntament de Sant Boi de Lluçanès.
  Inventari de patrimoni cultural immoble de Catalunya. Sant Boi de Lluçanès. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. Revisat el maig de 2008.
  Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Sant Boi de Lluçanès. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. 1998.