Cal Jaume de la Caseta
Sant Salvador de Guardiola

Carrer Igualada, núm. 28 (nucli urbà de Guardiola)

Aspecte exterior desendreçat, fruit de successives modificacions.
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès situada al nucli urbà de Guardiola, representativa d'un tipus de construcció popular pròpia dels segles XVIII-XIX, la qual ha conservat només parcialment la tipologia i els volums originaris. Es tracta d'una casa aïllada, situada als afores del carrer Igualada. És de planta irregular, fruit de successives ampliacions, les darreres força modernes. Consta de d'un nivell semisoterrani, planta baixa i golfes. Els dos cossos de la part de llevant són els que millor han conservat la tipologia antiga. La façana principal, però, té una estructura força irregular i amb pocs elements remarcables. S'accedeix al primer pis mitjançant una escala amb una terrasseta moderna. Els murs són arrebossats, i tenen poques obertures i de distribució irregular. Alguna ha conservat els brancals de pedra picada. Pel costat de ponent la casa ha estat àmpliament reformada amb obra moderna feta amb totxo. En aquest sector té una terrassa, i una altra a migdia, on hi trobem patis i horts. En diferents punts es conserven tines: unes sis en total.

Inscripció a la llinda del portal. 17[95?]
    A l'hort conserva un pou de l'any 1929, segons una inscripció.
    Informació oral facilitada per Inés Rabassa.

La família dels propietaris tenien el cognom Vila, però diversos membres, començant pels besavis, es deien Jaume de nom. Sembla que d'aquí vindria el sobrenom popular. Segons tradició oral, durant la Guerra del Francès l'exèrcit napoleònic va incendiar la casa. Cal dir que l'any 1811 en una expedició de càstig l'Exèrcit napoleònic havia incendiat la ciutat de Manresa.