Cal Jaume Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector sud-oest del terme municipal
A 8500 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 11'750.

Coordenades:

41.95129
1.9064
409361
4644946
08255-32
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XIX
Bo
S'ha reformat recentment.
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 013A00113
Jordi Compte i Marta Homs

Cal Jaume està situada uns 100 metres al sud-oest de cal Pau Serrador, a l'extrem sud-oest del terme municipal.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions força reformada, formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes, bastit amb murs de maçoneria de pedra, amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de primer pis una porta emmarcada amb pedra treballada a la que s'accedeix a través d'unes escales, a més d'una finestra emmarcada amb pedra treballada. A les golfes hi ha tres finestres reformades.
La façana oest conté tres finestres emmarcades amb pedra treballada al primer pis i dues finestres reformades a les golfes.
La façana nord té una cantonada integrada al mur denotant una ampliació. A nivell de planta baixa hi ha un portal d'arc rebaixat emmarcat amb maó i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha dues finestres, una emmarcada amb pedra treballada i l'altra amb monòlits de pedra treballada. A les golfes hi ha quatre obertures reformades.
La façana est té una estructura de planta circular adossada que probablement correspon a la cisterna. A nivell de primer pis hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i a les golfes hi ha dues finestres reformades.

La imatge ha estat extreta del treball de masies de l'ajuntament de Merlès, fet per Montse Rocadembosch.