Cal Pau Serrador Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector sud-oest del terme municipal
A 8400 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 11'750.

Coordenades:

41.95168
1.9071
409420
4644989
08255-31
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XVIII-XIX
Dolent
Part de la teulada i els murs de càrrega estan derruïts i la vegetació envolta el costat nord i est.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 013A00108
Jordi Compte i Marta Homs

Cal Pau Serrador està situada a l'extrem sud-oest del terme municipal, en una petita vall a l'est de la riera de Merlès.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per tres volums de planta baixa, primer pis i golfes adossats en paral·lel i bastits amb murs de càrrega de maçoneria de pedra, amb carreus treballats delimitant les cantonades, alguna de les quals ha quedat integrada al mur per les diferents ampliacions. La teulada, actualment mig esfondrada, és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
La façana principal, orientada a l'oest, mostra els tres volums que formen l'edifici. En el de l'esquerra hi ha una finestra emmarcada amb maó a la planta baixa i una finestra emmarcada amb pedra treballada al primer pis. En el central hi ha una porta amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta i una finestra emmarcada amb pedra treballada a la planta baixa, un balcó emmarcat amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta, i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada al primer pis, i una finestra emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta a les golfes. En el volum de la dreta hi ha un portal amb brancals de pedra treballada i llinda d'arc rebaixat de maó a la planta baixa, una finestra emmarcada amb maó al primer pis i una finestra emmarcada amb pedra treballada a les golfes.
La façana sud té un gran esvoranc central, sense que hi hagi cap obertura en el tram de mur de càrrega conservat.
Les façanes est i nord estan completament tapades per la vegetació.
Al davant de la façana principal de l'edifici hi ha diverses estructures d'ús agropecuari com la pallissa o les corts del bestiar, bastides amb murs de maçoneria de pedra i ampliades amb obra vista.