Cal Jai
Marganell

A Ponent del nucli de Marganell

Pla Especial Urbanístic
    M.Lloret - Kuanum

Masia que es troba en una zona agrícola, propera a diverses construccions rurals. És de planta baixa i pis, i té la coberta a dos vessants que desaigüen a les façanes laterals. El portal, que es troba descentrat, és de llinda ceràmica a plec de llibre i brancals de pedra carejada. Al costat d'aquest s'ha obert modernament una finestra de majors dimensions que la resta. Sobre el portal i aquesta finestra n'hi ha dues més de ceràmiques, i al costat de la central hi ha un rellotge de sol circular que es troba força desdibuixat i que conserva l'agulla. A l'altre extrem de la façana hi ha dues finestres de pedra carejada, essent la de la planta baixa de reduïdes dimensions. A la façana de garbí s'hi ha adossat un cos de planta baixa i pis amb la coberta que segueix la del volum principal, i està obert amb finestres de notables dimensions. Aquest s'estén fins a la façana posterior, on es troba amb un altre cos adossat de planta baixa i pis i coberta a dos vessants, i que té accés directament pel primer pis a través d'unes escales. Davant la façana de xaloc hi ha un altre volum annex, d'un sol nivell, situat de forma perpendicular al volum principal, pel que la coberta desaigua a les que serien la façana principal i posterior. Aquest afegit ha estat obert modernament amb una porta de garatge. L'espai entre ambdós volums es troba resolt amb un petit cobert amb bigues de fusta que s'obre a sol ixent. L'acabat exterior de tota la construcció és la pedra vista, excepte el cos afegit de garbí, que està arrebossat amb pòrtland i a la planta baixa cobert amb pedra moderna. A pocs metres en direcció mestral s'hi conserva una tina dins una construcció quadrangular, i la barraca de vinya que hi havia dins la finca es troba esfondrada.

AAVV (2006) Inventari de Construccions en Sòl no Urbanitzable, Ajuntament de Marganell. AAVV (2007) Pla Especial d'Identificació i Regulació de les Masies i Cases Rurals en Sòl No Urbanitzable Susceptibles de Recuperació o de Preservació, Ajuntament de Marganell.