Cal Guixà
Rubió

Solana de Cal Guixà. Nord-est del Pla de Rubió
    Agafar el trencall a la dreta abans d’arribar al Pla de Rubió. La primera bifurcació a l’esquerra

Residencial - productiu
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Guixà és un mas d’origen modern consolidat en època contemporània format a partir de diversos volums. El cos principal és una edificació de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa i pis. Al frontis s’hi obre un portal d’arc pla a la part central i damunt un balcó amb barana de ferro. A la façana de migjorn s’hi obren diverses finestres que han estat reformades a excepció d’una, que encara conserva l’ampit i la llinda de pedra amb la data gravada de 1799. Per la banda de tramuntada s’hi adossa un cos de planta rectangular amb la coberta a una sola vessant. Consta de planta baixa i pis. A la façana s’hi obra un portal de pedra d’arc rebaixat amb la data incisa de 1881. A nivell de pis s’hi obren tres finestres d’arc pla i la porta d’accés d’arc rebaixat, a la qual s’hi accedeix per unes escales. Antigament aquest cos era l’habitatge dels amos i el mas l’habitatge dels masovers, no obstant, actualment els interiors de ambdós volums no conserven l’estructura original. Adossat a la façana principal pel cantó de ponent hi ha una construcció a dos nivells amb diverses compartimentacions i accessos que antigament corresponen als corrals i la botiga del gra.  Davant d’aquests espais hi ha un pati tancat per un baluard amb la porta d’accés modificada. Per la façana posterior s’hi adossa un cos de planta quadrada amb la coberta a una vessant on s’hi conserva la zona del celler i la premsa. Davant el baluard hi ha l'espai de l’era amb l’antiga pallissa, actualment reformada per l’interior. Es tracta d’una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Damunt la porta d’accés hi ha una pedra amb la inscripció J.R. 1891.

Al pati tancat i fora de context es conserva una pedra amb l’any 1893 inscrit. Segons el propietari es trobava situada a l’antiga porta d’accés del baluard.

Fitxa 044.EA de l'esborrany del  Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

En els fogatges de J. Iglésies de l’any 1553 i dins la parròquia del terme de Rubió i Ardesa apareix censat Pere Quixar. Al llistat de Lluminària de la parròquia de Santa Maria de l’any 1628 s’esmenta Pere Guixà de les Planes i en les Lluminàries de 1636 s’esmenta el mas Guixà Jussà. Aquest també es esmentat en els òbits de 1702.

Els actuals propietaris van heretar la finca del matrimoni entre Josep Riba Miró i Cardona Guixà.

Arxiu Episcopal de Vic

IGLÉSIES, J. (1979): Els fogatges de 1553. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana. Rafael Dalmau Editor.

VILAMALA, I (Coord): Esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Rubió (Anoia). Volum I/III. SPAL, octubre de 2017. Diputació de Barcelona – Àrea de Territori i Sostenibilitat.