Cal Guilera
Subirats

A prop de l'església de Sant Pau d'Ordal, al nucli urbà.

XVI
    Si, IPA
    Oriol Vilanova

Masia de planta rectangular, planta baixa, pis i golfes, coberta amb teulada a dues vessants. A la façana s'observen dos arcs cecs de mig punt amb grans dovelles de pedra, on s'han obert finestres posteriorment. A l'esquerra del portal d'entrada, que té l'arc carpanell, hi ha dues finestres renaixentistes, amb el marc de pedra polida, ampits i dintells amb cornisa trencaaigües motllurada amb cul de llàntia. Les cantoneres de l'edifici són de pedra picada.
    A l'interior de l'edifici hi ha una arcada de punt rodó. També hi ha dos arcs apuntats al celler, així com una escala antiga que porta a un pis on hi ha una finestra amb festejador i reixa de ferro forjat.
    Al sostre d'una sala, l'estucat presenta grafits i motllures amb animals alats, interpretables com a àguiles (del llinatge de Can Guilera o Aguilera).

Aquesta casa i la de Can Massana de la Plaça (veure fitxa n. 128) podrien haver format part en el passat d'una mateixa hisenda. Per algunes elements arquitectònics antics es podria datar els orígens de l'edifici al segle XIV, corresponent al segle XVI la seva estructura actual.

A.A.V.V. (1981): "Pla General d'Ordenació Urbanística de Subirats". Annex I. Ajuntament de Subirats.
    ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan (1986): "Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. Vol 2, Alt Penedès." Barcelona, p. 185.