Cal Grau de Torremetzena
Pujalt

Per la ctra. De Sant Martí Sesgueioles a Conill

XIV-XX
    BPU. Catàleg de Masies i Cases Rurals en Sòl No Urbanitzable. 2013.
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

Masia construïda en època moderna sobre una torre de defensa baix medieval. En època contemporània va ser reformada per donar-li l'aspecte actual. Està formada per diversos volums superposats; el principal consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc de mig punt adovellat, sobre el qual s'ha fet modernament un cos avançat amb una gran finestra. Davant la porta hi ha un pati que queda tancat amb un baluard. Presenta poques obertures, la majoria de pedra o d'arc pla arrebossat. A la part posterior s'observen vestigis de la construcció primitiva, amb nombroses espitlleres i el parament de carreus. A la resta de la casa el parament és de pedra lligada amb morter, sense revestir.

El mot Torremetzena és l'evolució de Torre mitgera ja que es tracta d'una fortificació que unia visualment els castells de la Guàrdia Pilosa i Segur. L'any 1453 el mas de Torrametzena del terme del castell de la Guàrdia Pilosa fou venut per Antoni Codina i la seva muller de la parròquia de Vilallonga a Andreu Gueralt. Al fogatge de 1553 referent al lloc de la Guardia Pelosa, de la Collecta de Cardona, hi consta Andreu Grau.

CATALÀ, P. (1990). Els Castells Catalans. Vol 5. Barcelona: Rafel Dalmau.