Cal Gotzo de Baix Argençola

Anoia
Plans de Ferran
Al límit dels Plans de Ferran, direcció a Clariana. Després del Gotzo de Dalt.
605

Coordenades:

41.58053
1.47578
372940
4604326
08008-54
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
Popular
XVIII-XIX
Bo
L'estat de conservació de tot el conjunt és bo.
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
000404200CG70C0001GS
Jordi Seró i Ferrer. IN SITU S.C.P.

Format per l'edifici principal i diverses construccions annexes que formaven part de l'activitat econòmica de Cal Gotzo de Baix. Es ben visible encara avui l'espai que formava l'era, al sud del conjunt.
L'edifici principal, amb funcions d'habitatge, presenta planta baixa, planta de pis i golfes. Té les parets arrebossades, mostrant alguns carreus irregulars disposats horitzontalment. Te la coberta a dues vessants (nord-sud) amb teula àrab. Esmentar que la vessant nord és més llarga degut a una ampliació de l'edifici per aquest sector. S'ingressa aquest edifici per la façana est, per un petit espai quasi tancat per edificacions annexes. No té elements destacables en aquesta façana, havent-hi l'entrada a la planta baixa, i diverses finestres repartides per la façana. La resta de façanes no presenten cap particularitat, exceptuant la nord, que és va ampliar per encabir-hi un menjador.
Davant de la façana oest, un conjunt d'edificis forma un espai tancat al qual s'hi accedeix per l'edifici principal, o per una entrada situada al nord. Aquestes construccions són d'una sola vessant encarades cap a l'interior.
Adossat a la façana sud de l'edifici principal, hi trobem el cup de vi, avui en dia com a espai d'emmagatzematge. Davant del cup i de la façana sud, hi trobem el que havia estat l'era de Cal Gotzo de Baix. En un extrem d'aquesta era, hi trobem una petita construcció de pedra seca, de forma rectangular, on en el seu interior encara s'hi conserva la ventadora.
L'entorn més immediat és caracteritza per boscos i camps de conreu.