Cal Futra II o La Vinya de Cal Tio
Òdena

  Anoia
  Camí de Cal Brunet, PK 0,350
  Emplaçament
  Als camps de Can Bertran i al peu d'una pista que passa pels jaciments 3005 i 3017 de l'IPAPC

  Coordenades:

  41.63348
  1.64533
  387167
  4609970
  Número de fitxa
  08143 - 301
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Ibèric
  Medieval
  Estat de conservació
  Dolent
  Camps de conreu
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CC.AA. 3022
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  08142A00600007
  Autoria de la fitxa
  Lluís Pedraza i Jordana

  Jaciment ubicat en un camp de conreu anomenat "vinya de cal Tio", el qual està localitzat uns 200 metres al sud-oest de Can Brunet Nou, al peu del camí que surt d'aquest mas. Jaciment amb materials ibèrics en superfície, en una àrea de dispersió reduïda, sense cap tipus d'estructura.
  Amb motiu de la realització de la Carta Arqueològica l'any 1984 i en la posterior revisió portada a terme el 1991 es pogueren recollir diferents mostres de ceràmica ibèrica d'entre les quals cal citar diversos fragments sense forma de ceràmica ibèrica feta a mà (olles i formes globulars), de parets gruixudes i fons pla; vores i parets de vasos de perfil globular de ceràmica ibèrica (monocroma i bicolor) a torn d'ús comú; fragments d'àmfores ibèriques de la costa catalana; fragment de ceràmica gris monocroma amb decoració estampillada (finals del segle IV a finals del III aC) de forma ovalada apuntada (forma núm. 8 de Cura).
  A uns 50-60 metres al sud d'aquest mateix lloc, apareix amb certa quantitat ceràmica grisa altmedieval, a torn. Algun fragment porta com a decoració incisa unes línies rectes horitzontals. En general, són recipients de formes globulars de vora enfora i llavis de secció rectangular i angulosos; també un fragment de llavi arrodonit. Alguns fragments de vores arrodonides i pasta vermellosa clara, amb vernís melat interior i a la part superior externa (segles XIII-XIV).
  En aquest mateix lloc es recollí un fragment de destral de basalt polida.

  El jaciment va ser descobert el gener del 1983 per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada (CECI). Durant la redacció de la Carta Arqueològica, el 1984, no es van apreciar restes constructives associades ni a l'època ibèrica ni a la medieval, però sí que es van recollir, en una àrea de dispersió força reduïda, un bon grapat de fragments de ceràmica vinculats a ambdues etapes històriques.