Cal Fuster de Fonollet
Puig-reig

Fonollet
    Al km 10 de la ctra. BV 4131 prendre pista asfaltada en direcció S-W i seguir uns 3 km.

XVII-XIX
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Casa pairal adossada a l'església de Sant Sadurní de Fonollet (de manera que en cobreix part de l'absis). Consta de dos cossos en forma de L: el més antic està situat a llevant i correspon a la pairalia pròpiament. És de planta rectangular i coberta a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana. Consta de planta baixa més dos pisos. La façana principal té una distribució d'obertures regular. Antigament tenia una galeria amb tres arcades al segon pis, actualment tapiada. La part més septentrional, que és la que s'adossa a l'absis de l'església, deu ser una ampliació posterior (de l'any 1668 segons una llinda). Les finestres són, en general, resoltes amb llinda i brancals de pedra, les més antigues, o de maó les de la part més alta. El cos més modern (de l'any 1811 segons una llinda), està situat a l'angle sud-oest i corresponia a la rectoria. Es tracta d'una construcció amb parets de maçoneria i, a la façana de migdia, diverses obertures emmarcades amb maó, amb una balconada llarga al primer pis. Al costat de llevant hi ha uns coberts fets de pedra i maó. També forma part del conjunt, a més de l'església, un petit cementiri, situat a ponent.

Llinda de la façana de llevant: March Escaler 1668
    Llinda de la rectoria: 1811

La primera notícia que tenim del lloc de Fonollet apareix l'any 983 en l'acta de consagració de l'església de Sant Llorenç, prop de Bagà, com una de les seves possessions. També hi ha indicis arqueològics d'una possible vil·la altmedieval en aquesta ubicació que es podira remuntar al segle IX. La primera notícia documental de l'església és de l'any 1167 en un pergamí signat pel vescomte Guillem de Berguedà, i la construcció actual de l'església correspon a finals del segle XII o inicis del XIII, tot i que possiblement hi havia una església anterior.
    La construcció de la pairalia deu ser força antiga. Una ampliació de l'any 1668 està atribuída a un tal Marc Escaler. Al segle XVIII l'església de Fonollet ja era parròquia i tenia una rectoria i cementiri. És possible que l'actual mas Fuster correspongui a la primitiva rectoria, ja que l'actual rectoria és una construcció de principis del segle XX (1811 segons la llinda). Als incendis de 1994 la casa, els coberts i, sobretot, la rectoria, van veure's afectats. L'església va quedar indemne. Actualment aquesta casa és una masoveria dels Trulls.

SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
    http://Fonollet.net SERRA, Rosa (2008). “Sant Sadurní de Fonollet”