Cal Fèlix
Sant Mateu de Bages

    Bages
    Demarcació de Mejà
    Emplaçament
    Ctra. de Salo (BV-3002), al km. 6,1 camí direcció N 1.800 m. A cal Rojas seguir camí N-E uns 1200 m
    573

    Coordenades:

    41.85955
    1.67388
    389932
    4635032
    Número de fitxa
    08229 - 445
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Dolent
    En estat d'abandó. Estructuralment la construcció es conserva dempeus
    Protecció
    Legal
    Catàleg de masies (núm. 4)
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08229A013000100000MY
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Masia de petites dimensions emplaçada a l'extrem d'un contrafort nord de l'altiplà on hi ha el raval de Mejà. Està formada per un cos residencial, de planta rectangular amb planta baixa més un pis, que està adossat a una pallissa i té un petit cos adossat a l'angle nord-est. També hi ha un cobert aïllat més a ponent. La façana principal, encarada a migdia, presenta una aspecte atípic, ja que té un portal molt senzill, amb llinda de fusta, que ha estat tapiat. En aquesta façana hi trobem dues finestres superiors, emmarcades amb llindes i brancals de pedra, així com una petita construcció adossada que té la data de 1757. La resta de murs són poc visibles perquè tenen construccions adossades i per la vegetació que els envolta. Els murs són de maçoneria i conserven l'arrebossat tradicional. La construcció és interessant perquè ha mantingut l'estructura d'una petita masia setcentista amb molt poques modificacions, tot i que la part posterior de la casa sembla una ampliació posterior. A l'interior es conserva molt integrament la tipologia originària. A la primera estança de la planta baixa hi ha la llar de foc amb forn de pa. A ponent hi trobem una estança semisoterrània coberta amb volta de pedra que corresponia a un estable. Al primer pis el terra és enrajolat. Al costat de la casa és interessant l'àmplia pallissa, que sembla obra ja del segle XIX.

    Inscripció en una pedra de la construcció adossada a la façana: 1757
    Inscripció interior en una llinda de fusta a la porta que dóna a l'estable: 1762
    Informació facilitada per Lluís Rojas Jové

    Segons les inscripcions conservades, el gruix d'aquesta masia és obra de mitjans de segle XVIII, tot i que no es pot descartar que la casa tingui un origen anterior. Almenys en els darrers temps pertanyia a la gran heretat de Claret de la Serra, que era la masia més antiga i amb més terres d'aquesta zona. Cal Fèlix era habitada per masovers. L'últim va ser Ramon Badrenes, que era el propietari de cal Ros i va traslladar-se a cal Fèlix perquè l'habitatge era més ampli Entorn de 1960 va marxar i des d'aleshores la casa ha restat deshabitada.

    GRUP SOLUCIONS MANRESA (2009). Pla especial del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Sant Mateu de Bages. Ajuntament de Sant Mateu de Bages (núm. 4).