Cal Fargalló
Capolat

Berguedà
    Es troba a l'antiga parròquia de Sant Serni de Terrers, a l'extrem nord-occidental de l'actual municipi de Capolat.
    Al km 18 de la carretera BV-4241.

42.111426
    1.717184
    393945
    4662945
    08045 - 83
    XIX - XX
    002002100CG96C0001XU
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

Casa de planta rectangular amb coberta a dues aigües i carener orientat de nord a sud. Té planta baixa i un pis. Les estructures estan recolzades sobre pilars de maó massís. Els murs estan arrebossats i pintats de color blanc. A les façanes est i oest es poden veure diferents galeries aguantades per pilars. L'annex que es troba al costat nord de la casa és l'antiga ferreteria. Cap al sud hi ha una pallissa feta de maó massís que aprofita part dels murs de pedra d'una antiga serradora. D'aquesta es conserven els suports de la maquinària, formats per dos grans blocs de pedra, al costat oest de l'edifici.

Entre la pallissa i la casa hi ha les restes d'una coberta de volta de rajola plana que podria ser part de la boca de la cambra de combustió d'un forn. Al costat del riu de Terrers també s'hi pot veure un canal que conduïa aigua a una turbina.

La casa actual és del primer quart del segle XX. La construcció de la serradora està documentada el 1919. Aquesta estava destinada a l'explotació forestal de les obagues de Busa. Es construeix a la vegada que el camí de carro de Valielles.

És possible que en aquest lloc, anteriorment, hi hagués una casa anomenada la Font del Forn, que apareix documentada al segle XVIII.

CASACUBERTA, A., CUNILL, J., SÁNCHEZ, J. (2022) Història dels masos del Municipi de Capolat. Inèdit.