Cal Fàbrega
Casserres

A ponent del terme municipal, a tocar l'Espunyola
    Accés per la carretera de l'Espunyola

XVI-XVIII
    Jordi Montlló Bolart

Masia fonamentada directament a la roca natural formada per un cos originari i dos cossos adossats a la façana de llevant. El cos principal és de planta rectangular i consta de planta baixa i dos pisos, amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant, lleugerament inclinada a migdia. Els paraments són de maçoneria, pedra vista rejuntada amb morter de calç i les cantoneres de grans carreus escairats. La porta d'accés és de punt rodó adovellada. Les finestres són amb llindes de maó, excepte a la façana nord on hi ha una finestra amb llinda, brancals i ampit de pedra amb motllura.
    Al cos principal s'hi van afegir dues ampliacions a la façana est, el primer de planta baixa i pis i l'altre de planta baixa), ambdós amb cobertes de teula, estructura de fusta i parets de pedra seguint la tipologia tradicional.
    Un altre volum afegit està adossat a la façana de ponent. És una planta baixa més pis, dividit en una terrassa orientada a nord i estructura tradicional.
    El cobert més rellevant es troba front la façana nord, de forma allargada, era l'antic paller. Amb planta baixa, té una coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal. Les parets són de pedra i les bigues de fusta. Més al nord hi ha dos coberts junts, el més gran i més antic amb parets de pedra en planta baixa i maó al pis, bigues de fusta i teulada de teula àrab; el més petit té les parets de totxo i bigues de formigó.

Davant l'antiga façana principal hi ha una tina d'oli, i una de vi. També hi havia un cobert amb un forn. L'antic pou ha estat tapat per motius de seguretat.

Els propietaris actuals van adquirir a finca l'any 1889, però el nom de Cal Fàbrega és anterior.
    La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de