Cal Domenjó
Sant Mateu de Bages

  Bages
  Demarcació de Mejà
  Emplaçament
  Carretera de Salo (BV-3002), al km. 6,1 camí direcció nord uns 1.500 m
  540

  Coordenades:

  41.85044
  1.66575
  389241
  4634031
  Número de fitxa
  08229-439
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XX!
  Estat de conservació
  Regular
  Antiga masia reconstruïda pràcticament de nou. Les obres estan paralitzades
  Protecció
  Legal
  Catàleg de masies (núm. 18)
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  001009100CG83D0001FU
  Autor de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Antiga masia de dimensions mitjanes emplaçada a un extrem de l'altiplà on es troba el raval de Mejà, amb bones vistes sobre la vall de la riera de Salo. L'edificació de la casa ha estat pràcticament refeta de nou en una actuació del 2013, de manera que actualment el conjunt és format per aquest cos més un cobert antic a llevant i un seguit de naus corresponents a una granja moderna escampades al voltant. El cos residencial és de planta rectangular, amb planta baixa més dos pisos. Els murs són de pedra però s'han aixecat de nou, i l'interior també és de nova construcció. Les façanes principals són les de llevant i ponent, i es distribueixen en base a tres eixos d'obertures, seguint més o menys el model d'una masia tradicional. A la cara nord s'hi ha planificat una terrassa i la façana té una balcó al pis superior. L'única construcció que manté la tipologia originària és el cobert de llevant, que es troba actualment en males condicions i semi-derruït.

  En un balcó: Restaurada per P. Soler 2013
  Inscripció trobada en una llinda interior corresponent al segle XVII
  Informació facilitada per Lluís Rojas Jové

  Cal Domenjó és la casa més antiga del raval de Mejà que actualment es troba en un altiplà sobre la riera de Salo. De l'antiga masia pràcticament no en queda pràcticament res, però devia ser un mas important i sobre les seves terres al segle XIX s'hi van establir casetes més petites que actualment formen aquest raval. Cal Rojas, per exemple, fou construïda el 1882 i al principi pagava un cens a cal Domenjó.
  A les primeres dècades del segle XX Cal Domenjó es trobava en decadència i va passar per diferents amos que tenien dificultats econòmiques, de manera que va acabar en subhasta pública. La va comprar Àngel Soler Carol, que era el propietari de cal Pastor. El nou propietari buscava una casa més gran, ja que cal Pastor era molt petita. La néta d'Àngel es casà amb Lluís Rojas Jové, de cal Rojas. D'aquesta manera les dues propietats van quedar unificades.

  GRUP SOLUCIONS MANRESA (2009). Pla especial del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Sant Mateu de Bages. Ajuntament de Sant Mateu de Bages (núm. 18).