Cal Costa
Granera

Plaça de l'Església, 4 - Barri de l'Església
    A l'extrem de ponent del barri, pel carreró que neix a la plaça de l'Església

Adriana Geladó Prat

Edifici reformat de planta més o menys rectangular, format per dos cossos adossats i amb un jardí lateral. Ambdós volums presenten les cobertes de teula àrab d'un sol vessant i estan distribuïts en planta baixa i pis. La façana principal, orientada a migdia, presenta un portal d'accés rectangular amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana monolítica gravada amb l'any "17.." i una creu llatina central. També compta amb un arc de descàrrega superior. Damunt seu hi ha una finestra rectangular emmarcada amb carreus de pedra, la llinda plana i l'ampit motllurat. La resta d'obertures de l'edifici es corresponen amb finestres rectangulars reformades i protegides amb porticons de fusta, inclosa una galeria de vidre a la planta superior. La construcció presenta els paraments bastits en pedra de diverses mides disposada regularment.

Tot i que l'expert en toponímia Enric Garcia-Pey identifica l'edifici amb el nom de cal Torrents, segons la informació oral aportada pel sr. Pere Genescà, la casa és coneguda com a cal Costa.

La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del carrer de la Plaça, els números de carrer i els seus propietaris. "Cal Costa" tenia el número 2 i era propietat de "Pedro Riera".

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 42, 86. Informació oral: Pere Genescà [Entrevista: 08-04-2019]. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera.