Cal Cava
Granera

Plaça de l'Església - Barri de l'Església
    A l'extrem de ponent del barri, a l'inici del carreró que neix a la plaça de l'Església

Adriana Geladó Prat

Edifici cantoner de planta rectangular, format per dos cossos adossats. Ambdós volums presenten les cobertes de teula àrab de dues vessants, amb els careners paral·lels a la façana principal, i estan distribuïts en planta baixa i pis. La façana principal, que està orientada al carreró de la plaça de l'Església, presenta un portal d'accés d'arc rebaixat, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda de maons disposats a plec de llibre. Damunt seu hi ha una finestra rectangular emmarcada amb carreus de pedra, la llinda plana i l'ampit motllurat. Al seu costat hi ha una finestra balconera d'obertura rectangular, amb els brancals bastits amb maons i protegida amb una senzilla barana de ferro. A l'extrem de ponent del parament hi ha dues finestres rectangulars, la de la planta baixa bastida en maons i la del pis amb l'ampit de pedra motllurat i la llinda de fusta restituïda. La façana de migdia, orientada a l'església parroquial de Sant Martí, també compta amb un portal rectangular que dóna accés al pis. S'hi accedeix mitjançant unes escales de pedra ascendents. L'obertura conserva un dels brancals originals, bastit amb carreus de pedra, i la llinda plana monolítica. També es conserva un dels permòdols de pedra que sostenien aquesta llinda, gravat amb una creu grega decorada. Al costat hi ha una finestra rectangular emmarcada en pedra. La façana de tramuntana presenta un portal d'arc rebaixat emmarcat amb maons i tres finestres rectangulars al pis, dues de les quals tenen els emmarcaments bastits amb carreus de pedra. La construcció presenta els paraments bastits en pedra de diverses mides disposada irregularment. A les cantoneres es conserven pedres desbastades a mode de carreus.

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 38, 42.