Ca l'Utesà
Granera

Plaça de l'Església, 2-2A - Barri de l'Església
    A l'extrem de ponent del barri, a l'inici del carreró que neix a la plaça de l'Església

Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat i reformat amb pati posterior, format per dos cossos adossats que li confereixen una planta irregular. El volum de tramuntana presenta la coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal, i està distribuït en planta baixa i pis. Totes les obertures són rectangulars i amb els emmarcaments arrebossats i pintats. A la façana principal, que està orientada a llevant, destaca un porxo davanter amb teulada d'un sol vessant sostinguda amb pilars de pedra i bigues de fusta. El portal d'accés conserva algun tram del brancal original bastit amb maons. L'altre volum, adossat a la banda de migdia, presenta una coberta de teula àrab de tres vessants i consta de planta baixa i pis. També compta amb totes les obertures rectangulars i amb els emmarcaments arrebossats i pintats. De la façana principal destaca un carreu cantoner gravat amb la data 1787 i un voladís de teula àrab que separa la divisòria entre les dues plantes. En general, la construcció presenta els paraments arrebossats i pintats, amb carreus de pedra a les cantoneres del volum de migdia.

Segons la informació oral aportada pel sr. Pere Genescà, la casa també és coneguda com a cal Gómez.

En l'actualitat, la construcció està segregada en dos habitatges independents. Segons l'expert en toponímia Enric Garcia-Pey, antigament l'edifici era conegut amb el nom de Vila Maria donat que en ella hi vivia una dona gran i sola que es deia així.

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 88, 89. Granera. Text refós. Normes subsidiàries de planejament, 2000, p. 69 [Inèdit]. Informació oral: Pere Genescà [Entrevista: 08-04-2019].