Cal Cisteller
Gaià

Al sector nord-oest del terme de Gaià
    Ctra BV-4401, al km 1,1 ctra BV-4402 direcció Galera i seguir pista asfaltada uns 5 km

XIX-XXI
    Recentment rehabilitada
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans que es troba adossada a una altra casa (Cal Visó), emplaçades les dues vora el camí tradicional que va cap a Sant Esteve de Vilaramó. Avui formen una sola propietat, però al seu inici pertanyien a diferents amos. Les cases han anat evolucionant en diferents fases, des d'un probable inici al segle XVIII, i el resultat és un conjunt arquitectònicament complex. Cal Visó ocupa la part de ponent. És una edificació de planta irregular, amb planta baixa més un pis i golfes. Pel seu aspecte i la seva estructura sembla una construcció posterior a cal Visó, possiblement ja obrada del tot al segle XIX. El cos residencial principal és més regular, amb murs de maçoneria i les obertures emmarcades amb maó. La façana principal, encarada a migdia i perfectament alineada amb la de cal Visó, presenta diferents balcons al primer pis, distribuïts regularment. A la planta baixa té un portal rematat amb arc escarser. A la part de llevant la façana té un cos afegit que sobresurt, amb una terrassa porxada al primer pis. Cal dir que fa pocs anys les dues cases han estat rehabilitades per adaptar-les al turisme rural. Algunes de les obertures s'han modificat i l'interior s'ha reformat completament.
    Al pati posterior que dóna a la carretera es conserva un cobert amb la premsa i altres elements tradicionals. A la part de migdia hi ha més coberts i un pou. Tot l'entorn es troba molt ben cuidat i adequat com a espai de lleure i oci.

Informació oral facilitada per Guillem Canudas

No coneixem notícies documentals antigues ni de cal Visó ni de cal Cisteller. Per l'estructura arquitectònica, semblaria que cal Visó és més antiga que cal Cisteller. Tal vegada s'hauria originat al segle XVIII, vora el camí tradicional que anava a Sant Esteve de Vilaramó, però no podem descartar que tingui un origen anterior. Cal Cisteller, en canvi, té una tipologia que s'inscriu més plenament en el segle XIX. Les dues cases es van ampliar al llarg del segle XIX; per exemple, l'any 1861, segons la inscripció d'una llinda de cal Visó. Per informació oral sabem que antigament eren dues cases amb diferents propietaris que compartien, però, el pou i la premsa. En un moment donat es va produir un matrimoni entre membres de les dues famílies i la propietat va quedar unificada.
    A la dècada de 1970 la propietat (amb les dues cases ja unificades) fou adquirida per Ramon Faura i Lluïsa Santasusana, de Navàs, que la van utilitzar com a segona residència. Entorn de 2015 el seu nét, Guillem Canudas, va rehabilitar la casa per iniciar-hi una activitat de turisme rural.

IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm. 49.