La Barraca
Gaià

  Bages
  Sector nord-est del terme de Gaià
  Emplaçament
  Ctra BV-4402 i seguir pista asfaltada uns 7 km. 500 m passat el cementiri St Esteve V camí sud 600 m
  513

  Coordenades:

  41.94572
  1.93603
  411809
  4644297
  Número de fitxa
  08090 - 82
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  000701800DG14C0001PX
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Casa de pagès de dimensions força grans emplaçada a la vall d'un torrent que conflueix amb la riera de Gaià. Consta d'un cos residencial (de planta rectangular, amb planta baixa més un pis i golfes) i d'un cobert antic de pedra. La casa sembla formada per un cos davanter que posteriorment va ser allargassat pel darrera. La part davantera ha estat obrada en una sola fase constructiva, probablement al segle XIX. La façana principal, encarada a migdia, presenta una estructura força regular però asimètrica. A l'esquerra té una galeria amb balconada (actualment tapiada) i, a la dreta, un eix amb tres finestres. El portal és rematat amb arc escarser. Els murs són de maçoneria, i conserven un semi-arrebossat. La façana de llevant té diverses obertures de distribució molt irregular, mentre que la de ponent presenta dos parells de finestres molt més regulars. A la part posterior la casa té un cobert adossat. Al sud-oest hi ha el cobert antic, aïllat, que és una construcció de pedra en dues plantes que havia servit com a cort de porcs i estable.

  Informació facilitada per Josep Babià

  En un capbreu del castell de Gaià de 1692-93 s'esmenta un mas Solà, que era al sud del mas Ferrers i que, segons Josep M. BADIA (2016: 65), podria correspondre a l'actual casa anomenada la Barraca. Tanmateix, aquesta atribució no és segura i ja hem comentat que l'actual edificació sembla més aviat obra ja del segle XIX. No coneixem més notícies antigues d'aquesta casa, que podria haver sorgit com una masoveria de la Codina. A finals del segle XX s'utilitzava com a segona residència. L'actual propietari, Josep Babià, la va comprar el 2004. En els darrers anys s'hi han fet reformes interiors i diferents coberts aïllats que s'utilitzen en l'explotació agrària.

  BADIA, Josep M (2016). "Història", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 65
  IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm. 59.