Cal Celdoni
Sant Joan de Vilatorrada

Sant Martí de Torreulla
    Camí de Sant Joan a Callús, km. 2,500

Bo
    La casa ha patit important reformes estructurals a l'interior modificant l'espai de les tines i adequant-lo com a vivenda
    Ref. Cadastral: 0020039 00CG92F 0001 LS
    Arqueociència S.C. SL (Raquel Valdenebro)

Conjunt arquitectònic format per la casa de Cal Celdoni i alguns coberts adjacents. La casa pròpiament dita és de planta quadrangular amb coberta a dues aigües de teula. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. És construïda en mur de maçoneria amb pedra irregular reforçat a les cantonades amb carreus. Conserva encara restes de l'antic arrebossat. La façana principal és orientada a llevant obrint-se al extrem de ponent un portal adintellat amb la llinda superior lleugerament rebaixada. Al mig d'aquesta llinda pot llegir-se la data de 1873, any d'una possible reforma de la casa. Al nord de la casa va afegir-se posteriorment un cos rectangular dedicat a les tines i a les feines de la vinya que va obligar a refer tota la teulada. Adossats a aquest cos en perpendicular sobresurten uns antics coberts recentment reformats i engrandits en totxana. Destaca d'entre tots un antic cobert adossat a la façana de ponent que ha estat engrandit afegint un primer pis que s'obre a ponent amb uns grans finestrals. Un altre cos antic resta adossat a la façana de ponent que s'obre a l'alçada del primer pis en un terrat cobert.. Resta també adossada a la façana de ponent una rampa que donava accés a l'espai dedicat a tines. Complerta el conjunt un cobert de construcció més moderna a uns metres de la casa.

Els propietaris de la casa conserven una important col·lecció documental lligada a la història de la casa (Compra-venda de terrenys, arrendaments, capítols matrimonials, testaments, inventaris etc..) des del 1847 fins el 1954. També es conserven dos àlbums de fotografies de principis del segle XX de la família Baraldés. A més a més la casa conserva alguns objectes a tenir en compte: 1./1 tina circular integrada a la casa. 2./Una premsa de vi.3./Una màquina de tallar farratge. 4./Una serra. 5./Una pastera. 6./Tres forques antigues. 7./ Un "fuelle" antic. 8./Una màquina de ventar.

La família propietari de la casa de Cal Celdoni conserva un important llegat documental que permet reconstruir la història de la casa. Així, es conserva el document de compra dels terrenys ubicats a la zona del "Rieral del Molí Vell" , termenejant amb les terres del mas Cornet, per la família Baraldés a Maurici Quinquer, pagès de Súria; terrenys destinats a la construcció de la casa l'any 1847. L'edificació i establiment de la casa devia estar lligat al fenomen d'expansió de la vinya de mitjans del segle XIX, quan molts petits pagesos van passar a ser propietaris de petites parcel·les que van edificar. La casa ha romàs lligada des d'aleshores a la família Baraldés. L'any 1873 devia patir una important reforma que li va donar l'aire actual.

Arxiu Parroquial de Sant Joan de Vilatorrada. Llibre de censos y cosas a est tenor (187?-1716). AA.DD.(1984) Recopilació de la història del municipi de Sant Joan de Vilatorrada. Sant Joan de Vilatorrada. BENET I CLARÀ A.(1985), Història de Manresa. Dels orígens al s.XI. Manresa. COMAS I CLOSAS F.(1988), Sant Joan de Vilatorrada. Història del Bages. Vol II. Ed. Parcir. Manresa. Pàgs.379-402.