Cal Ceba
Avià

Cal Ceba, Graugés, 08610 AVIÀ
    Carretera de Graugés, després de cal Dachs

María del Agua Cortés Elía

Masia que ha sofert diferents transformacions al llarg del temps i en la que encara es veuen parts de la primera construcció feta amb tàpia. La façana és orientada a ponent, coberta a dues vessants i amb el carener perpendicular a la façana. En els murs es barregen zones de pedra amb maó i tàpia, deixant veure clarament les etapes cronològiques de l'obra, amb cantoneres de maó, igual que les finestres i galeries més noves orientades al sud. Una sèrie de coberts envolten la casa que es dedica a l'agricultura.

La família conserva poca documentació privada des de mitjans del segle XIX.

Els actuals propietaris de la casa fa cinc generacions que hi viuen i conserven documentació en paper privada des de mitjans del segle XIX, entre els que destaquen capítols matrimonials (1871, 1876, 1904, 1934, 1952) i cartes de pagaments a l'Ajuntament d'Avià. Aquesta casa coincideix temporalment amb la construcció d'altres dels entorns, com Carbonells, dedicades a l'explotació agrícola. La primera documentació que trobem és de l'any 1856, al "Registro de las casas de campo y aforados de guerra" (Arxiu de Berga), on consta Ramon Rafart.

"Registro de las casas de campo y aforados de guerra" , 1856, Arxiu Comarcal de Berga.