Cal Carol
Sant Mateu de Bages

    Bages
    Demarcació de Mejà
    Emplaçament
    Ctra. de Salo (BV-3002), al km. 6,1 camí direcció N uns 1.400 m i trencall a la dreta i a la dreta
    524

    Coordenades:

    41.85047
    1.66833
    389455
    4634031
    Número de fitxa
    08229 - 443
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Popular
    Contemporani
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Catàleg de masies (núm. 20)
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    001010300CG83D0001ZU
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Casa de pagès de petites dimensions emplaçada en un contrafort sud de l'altiplà on hi ha el raval de Mejà. El cos residencial és de planta irregular, amb planta baixa més un pis, i és format per tres cossos adossats que corresponen a diferents fases de construcció. El cos originari és el que es troba al centre, i posteriorment la casa s'amplià cap al sud i s'hi afegiren coberts a la part posterior. El portal actual es troba en aquest cos davanter, obra del final del segle XIX o principis del XX. Igual que la resta d'obertures en aquesta part, és emmarcat amb maó. El cos originari és de major qualitat arquitectònica, amb algunes finestres de pedra picada. Els murs són de maçoneria, amb semi-arrebossat tradicioanal. Al sud es conserva un cobert aïllat, amb base de pedra i posteriorment ampliat.

    Antigament la casa era coneguda com cal Rebec

    Segons explica mossèn Josep Carol, fill d'aquesta pairalia, en el seu llibre sobre Salo, la casa fou construïda per Josep Carol i la seva muller Antònia Auguets. Devia ser a la primera meitat del segle XIX, en una data semblant a la que es van aixecar altres cases d'aquest raval, com cal Perellarg. El sobrenom antic era cal Rebec, però en els darrers temps els propietaris van preferir canviar-lo pel del seu cognom, cal Carol. Els fundadors de la casa, Josep i Antònia, van tenir nou fills. El quart era Joan Carol Auguets, nascut el 1868, i fou el primer d'una corrua de fills d'aquesta casa amb vocació religiosa i que van fer carrera eclesiàstica. Joan fou ordenat sacerdot però morí molt jove, ofegat a les Fonts del Llobregat el 5 de desembre de 1895. El sisè germà fou Josep Carol, nascut el 1873. Va desenvolupar la seva activitat dins l'orde dels caputxins en llocs tan diversos com les Filipines, França i Barcelona. Segons sembla, era un predicador nat. La setena germana era Carme Carol, que ingressà a la congregació de Filles de Sant Josep i fou destinada a Madrid i Cardona. L'hereu de la casa fou Francesc Carol, casat amb Maria Companys. En la segona generació dels nascuts en aquesta casa hi va haver cinc germans. Dos van seguir la vocació religiosa: la filla tercera era Carme Carol, que va néixer el 1896 i ingressà a l'institut de Religioses Dominiques de l'Anunciata; el fill petit fou Antoni Querol, nascut el 1879 i pertanyent als salesians. Ja al segle XX, un altre capellà nascut en aquesta casa fou Josep Carol, autor del llibre esmentat. Els Carol van viure en aquesta casa fins a la dècada de 1980, quan van marxar per anar a Valls de Torroella, tot i que en mantenen la propietat.

    CAROL, Josep (1992). Salo, història d'un poble o Fills per l'Església, Casal Parroquial, Cervera, p. 10-13
    GRUP SOLUCIONS MANRESA (2009). Pla especial del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Sant Mateu de Bages. Ajuntament de Sant Mateu de Bages (núm. 20).