Cal Carabrut Sant Quirze Safaja

Moianès
Camí Cal Carabrut, 13. Oest de la urbanització del Solà del Boix
C-59 el trencant a l'esquerre entre el Km 29 i Km 28
626

Coordenades:

41.72982
2.14438
428840
4620133
08239-51
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVII- XXI
Bo
Restaurada l'any 2012
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
8903802DG2280S0001YD
Núria Cabañas

El mas de Cal Carabrut es troba situada a llevant de la carretera C-59, davant del camí de Cal Carabrut, a poca distància del Roure C.E. Es tracta d'una edificació d'origen modern amb diverses modificacions i ampliacions en època contemporània. El mas està format a partir de tres grans volums. El cos més antic, situat a la part central, és de planta rectangular amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i primer pis. El frontis s'hi obre el portal d'accés, amb llinda de pedra i dues petites finestres una a cada costat. A l'alçada del primer pis hi ha dues finestres amb ampit. Adossat a la façana de llevant s'hi afegir un petit cos de planta rectangular amb la coberta a una vessant on antigament hi havia les corts. En aquest s'hi obre una porta d'arc de mig punt refeta. Adossat a la façana de ponent del cos principal, s'hi construir un tercer volum, de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal on antigament hi havia el femer. Actualment aquest espai ha estat reformat convertint-lo en un menjador i, posteriorment ampliat per la banda de ponent. Consta de planta baixa i primer pis. El frontis s'hi obren dues portes d'arc rebaixat, una d'elles més gran atès que una part es utilitzada com a garatge i una petita finestra amb llinda de pedra entre ambdues obertures. A l'alçada del primer pis s'hi obre una finestra situada a la banda dreta i dos balcons. Totes aquestes estructures estan emmarcades amb antics maons del propi mas. El parament del murs és de pedra rejuntada amb morter. Davant la finca hi ha un espai enjardinat que antigament era l'era.

Aquest mas s'ha relacionar amb l'exploració del gel de les poues de Cal Carabrut. A la finca s'hi realitzaven els comptes de l'empresa que els explotava a inicis del segle XX, la Companyia Naviera Folch i Albiñana.

El nom de la casa prové del paleta que va construir la casa, que tenia un caràcter i uns fets que li donaven aquesta denominació. Va construir una altra casa a Sant Martí de Centelles que també va rebre aquest nom.

AAVV. (1998): "Les cases de pagès: les arrels dels nostres pobles."A TRUC, revista del Moianès. Editat per l'Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC). Núm. 138-139. GARCIA-PEY, E. (2007): Recull onomàstic de Sant Quirze Safaja. Institut cartogràfic de Catalunya. Barcelona. PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja.