Basses i resclosa de Cal Carabrut Sant Quirze Safaja

Camí de Cal Carabrut
Camí de Cal Carabrut, davant el mas, el camí a la dreta

Ple de vegetació i la majoria de parets enderrocades
Núria Cabañas

Les basses i la reclosa de Can Carabrut es troben situades sota el mas de Can Carabrut, a la riera de Sant Quirze. De la reclosa es conserva una paret amb grans pedres a la part superior des d'on carregaven el glaç que havien extret de les basses. La reclosa desviava i conduïa l'aigua a les diferents basses per congelar-se i posteriorment realitzar els pans de glaç. De les basses es conserva alguna de les parets construïda amb pedra irregular.

Un de les basses actualment es emprada com a hort tot i que conserva el mur de tancament per la banda de ponent.

El gel es produïa emmagatzemant aigua en basses poc profundes perquè es glacessin els dies que feia fred. Quan hi havia prou gruix es tallava i es guardava a les poues. Aquestes basses són les primeres estructures que formen part del procés per l'obtenció del gel.

AAVV. (2002): XXIII Ronda Vallesana: Sant Quirze de Safaja: 27 d'octubre de 2002. Unió excursionista de Sabadell 2002. Sabadell. PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja.