Cal Caputxí
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Coaner
    Camí que surt de Valls de Torroella en direcció N-W i després E. Seguir uns 2 km.

Catàleg de masies (núm. 138)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans emplaçada en un coster de la Serra d'Aubessa, al nord de la demarcació de Coaner i en una ubicació força aïllada. Es tracta d'una edificació de planta quadrada amb un seguit de coberts aïllats al sud i l'est. Consta de planta baixa més un pis i golfes. La façana principal, encarada a migdia, té una distribució força regular, amb un portal al centre, tres finestres al primer pis i una a les golfes. Totes les obertures són emmarcades amb llindes i brancals de pedra, en alguns casos de manera combinada amb maó. La resta de façanes té menys obertures però de característiques similars. Els murs són de maçoneria i conserven restes de l'arrebossat. Són interessants els diferents coberts de la casa, que han mantingut la seva tipologia originària i força arcaica. Un d'ells conserva una tina.

Llinda del portal principal: 1861
    Inscripció al cobert sud: 1849

Segons dades de l'arxiu parroquial l'any 1786 en aquesta casa hi vivia Francesc Bascompte i la seva família (VILADÉS, 2012: 86). per la seva tipologia constructiva la casa podria correspondre a una obra dels segles XVIII o XIX. Les dues inscripcions conservades indiquen que s'hi devien fer obres importants a mitjan de segle XIX, però no es pot descartar que tingui un origen anterior.

VILADÉS LLORENS, Ramon (2012). D'un temps d'un país. El Semís de Coaner. La Patumaire Edicions, Berga (edició particular), p. 86.