Cal Canyo
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Pla de Flix. Al nord-oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  Crta. C-241 passat el km 9 agafar el primer trencant a la dreta
  550

  Coordenades:

  41.57064
  1.50051
  374983
  4603192
  Número de fitxa
  08226 - 280
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Regular
  Un dels annexos malmès i sense coberta.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08226A002000430000AP
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Cal Canyo és una antiga masia del segle XIX pertanyent a les masies disseminades de l'antic nucli de Flix i situada al nord-est del nucli de Sant Martí de Tous. Es tracta d'una casa aïllada de planta quadrangular amb coberta a doble vessant perpendicular a la façana principal. Consta de planta baixa i primer pis. El frontis està encarat a llevant i presenta un portal d'arc rebaixat de maons amb la porta de fusta. Sobre el portal hi ha una pedra, tipus dovella, amb el nom de Jose Marsal 1881 Mas de la Fo__eta. Al costat dret de la porta s'hi obra una petita finestra amb llinda de fusta. El primer pis s'hi obren dues finestra i un balcó amb barana de ferro amb llinda de fusta. Les façanes laterals presenten poques obertures totes elles asimètriques entre si. A cada lateral hi ha adossat un annex, el de la banda de tramuntana recentment reformat, antigament hauria estat el coral de la casa i el de la banda de migdia sense coberta. El parament dels murs és de pedra de diferents mides i argamassa col·locades amb filades irregulars. Actualment s'hi estan duent a terme treballs de reconstrucció.

  Finca construïda al segle XIX que segons informació cedida per Elisa Vidal fou edificada per un dels fills de Cal Pumpi com a dot juntament amb terres per treballar

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esbós del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.