Cal Cansalada
Gaià

Carrer Gramulà, 30. Galera
    Carretera de Prats de Lluçanès (BV-4401), al km. 1 carretera de Galera (BV-4402).

Pendent de restauració
    Jordi Piñero Subirana

Casa que forma part del raval de Galera. És un habitatge entre mitgeres, amb la façana principal alineada al carrer Gramulà, però amb entrada també pel carrer Major. Es tracta d'una casa pagesa d'estil popular, molt senzilla. Consta de planta baixa més un pis. Ha conservat parcialment els volums i la tipologia constructiva originàries. Els murs són en bona part de tàpia. El portal i les obertures són de tipologia diversa, fruit d'algunes refeccions. N'hi ha amb llinda i brancals de pedra, amb llinda de fusta…

Aquesta casa, com la resta de Galera, s'originà a partir d'un establiment en terres del baró de Vilagaià, que va impulsar el nucli pagès de Galera al final del segle XVIII. Segons dades del Cadastre i del Registre de la Propietat recopilades per Ramon Vila, el solar d'aquesta casa es va establir l'any 1774. El primer titular era Marià Traserra, que pagava un cens de 12 Reals. A mitjans de segle XIX hi consta Joan Treserras Rosell. La casa no es va construir fins el 1873. A l'època de gran apogeu de la colònia industrial propera de l'Ametlla de Merola, entorn de la dècada de 1920, aquesta casa, com altres de Galera, es va dividir en dues per poder acollir famílies d'obrers que ja no cabien als habitatges de la colònia.

BADIA, Josep M (1987). "Gaià", Història del Bages, Vol. I, Parcir Edicions Selectes, Manresa, p. 286, 288.
    BADIA, Josep M; PARERA, Elisabeth i altres (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 72-75, 86, 88, 198-199.
    VILA CASALS, Ramon M. Llibre de Galera (treball inèdit)