Cal Simonet
Gaià

Carrer Gramulà, 32. Galera
    Carretera de Prats de Lluçanès (BV-4401), al km. 1 carretera de Galera (BV-4402).

Pendent de restauració
    Jordi Piñero Subirana

Casa que forma part del raval de Galera. És una casa entre mitgeres, amb la façana principal alineada al carrer Gramulà, però amb entrada també pel carrer Major. Es tracta d'una casa pagesa d'estil popular. Té dues parts diferenciades: la de l'esquerra, més alta, consta de planta baixa més dos pisos. La de la dreta, més baixa, consta d'una planta menys. I és que durant un temps la casa va estar subdividida en dues. Ha conservat força bé els volums i la tipologia constructiva originàries. Els murs són de maçoneria i arrebossats. Els portals i les finestres són emmarcats amb llindes i brancals de pedra. Posteriorment s'hi afegí una mena de porxo-terrassa davantera.

Aquesta casa, com la resta de Galera, s'originà a partir d'un establiment en terres del baró de Vilagaià, que va impulsar el nucli pagès de Galera al final del segle XVIII. Segons dades del Cadastre i del Registre de la Propietat recopilades per Ramon M. Vila, el solar d'aquesta casa es va establir l'any 1774. El titular del solar era Desideri Mas, que pagava un cens de 12 Reals. El 1779 hi consta Segimón Teulats. D'aquí ve el nom popular de la casa: de Segimon es passà a Simonet. Posteriorment va passar a Antoni Teulats. La casa no es va construir fins el 1856. A l'època de gran apogeu de la colònia industrial propera de l'Ametlla de Merola, entorn de la dècada de 1920, aquesta casa, com altres de Galera, es va dividir en dues per poder acollir famílies d'obrers que ja no cabien als habitatges de la colònia.

BADIA, Josep M (1987). "Gaià", Història del Bages, Vol. I, Parcir Edicions Selectes, Manresa, p. 286, 288. BADIA, Josep M; PARERA, Elisabeth i altres (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 72-75, 86, 88, 198-199. VILA CASALS, Ramon M. Llibre de Galera (treball inèdit)