Cal Camps
Prats de Lluçanès

c/ Major, 70. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Integral
    Jordi Compte i Marta Homs

Cal Camps està situat al sector nord del nucli urbà de Prats de Lluçanès, al nord del Passeig i a l'est del carrer Major, dins d'una illa de cases triangular on a més de la casa s'hi troben dos habitatges moderns i una petita zona conreable. Aquesta illa de cases queda tancada per un mur de formigó, en alguna part de pedra, que té dos accessos principals, un davant de la façana principal de Cal Camps i un altre a la cantonada sud-est, on hi ha una porta emmarcada amb pedra treballada i un carreu a sobre amb la inscripció "4 d'agost de 1907". Es tracta d'una casa de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta rectangular i un cos adossat perpendicularment a l'est, també destinat a l'habitatge. El volum principal, de planta baixa, primer pis i golfes, té els murs de càrrega de maçoneria de pedra arrebossats, amb carreus treballats delimitant les cantonades i emmarcant la majoria d'obertures. La teulada és de doble vessant amb aigües a la façana principal i posterior. La façana principal, orientada a l'oest i al carrer Major, presenta al centre de la planta baixa, un portal emmarcat amb pedra bisellada i la inscripció "CAM PS / 17 43", amb una creu intercalada, a la llinda. A la seva esquerra hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada i a la dreta dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, una de les quals amb monòlits. El primer pis està dominat per tres balcons emmarcats amb pedra bisellada. Entre el central i el de la dreta hi ha una finestra de petites dimensions amb forma de creu grega, emmarcada amb un únic carreu treballat. A les golfes s'hi observen tres finestres de petites dimensions emmarcades amb pedra bisellada i ampit de pedra. La façana sud, parcialment oculta pels habitatges moderns, presenta al primer pis un balcó emmarcat amb pedra bisellada i una finestra d'arc de mig punt emmarcada amb pedra treballada. A les golfes hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, tot i que han estat reformades. La façana est queda dominada pel cos adossat perpendicularment. Aquest cos, amb teulada de doble vessant perpendicular a la del volum principal, està format per planta baixa i primer pis. A la façana sud presenta un porxo sustentat per diversos pilars de pedra treballada; a l'est, una finestra emmarcada amb pedra treballada, una altra emmarcada amb maó i un pou circular de pedra adossat; i a la nord dues finestres emmarcades amb pedra treballada a nivell de primer pis. La façana nord presenta al primer pis, una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit de pedra, una finestra emmarcada amb maó i una finestra emmarcada amb pedra actualment tapiada. A les golfes hi ha una altra finestra, en aquest cas de nova obertura.

Cal Camps és una casa documentada des de 1434 sota la denominació del Graell. L'actual edificació, però, és posterior a l'incendi de 1714, tal com ho indica la llinda de la porta principal de 1743. És una de les cases que té valor significatiu per diferents circumstàncies històriques, polítiques, socials i religioses. En ella encara s'hi conserven algunes sales i habitacions que han viscut una de les èpoques més intenses i interessants de la vila de Prats. En els anys que durà la tercera guerra Carlina (1872-1876), molts polítics i militars passaren per la població de Prats de Lluçanès; tots ells, així com membres que formaven l'estat major, varen hostatjar-se a cal Camps. Per la banda dels carlins es varen hostatjar: Catells, Cucala, Barrancot, Camps, Savalls, Miret, Muxí, etc. i per la banda dels liberals ho van fer Martínez Campos (que més tard esdevingué Capità General de Catalunya), Velarde, Pedeal, Cirlot, Esteban, Cabrinetty, etc. A cal Camps també s'hi allotjà el 1878, rebut amb grans honors, el Bisbe, i una dècada després el delegat del govern Don Alvaro Jacs, que venia a destituir l'alcalde de la població de Prats de Lluçanès.

CORTADA, F.X., Informe municipal: La casa de Cal Camps i el seu valor històric, Ajuntament de Prats de Lluçanès, 1987. MASRAMON, R., El Lluçanès Central. Història de la baronia de Lluçà. Ajuntament de Prats de Lluçanès, 1990.