Cafè-teatre Orient
Prats de Lluçanès

Avinguda Pau Casals, 38. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Tipològica
    Jordi Compte i Marta Homs

El cafè-teatre Orient està situat a l'avinguda Pau Casals, just en el punt on s'inicia el carrer Orient, en un punt força cèntric del nucli urbà. Es tracta d'un edifici de mitjanes dimensions format per un volum de planta rectangular, de planta baixa i primer pis, acabat en terrat. Els murs de càrrega estan arrebossats i pintats de color ocre i les cantonades, així com els emmarcaments de les obertures, estan fets amb maó pintat de color vermell terrós. La façana principal, orientada a l'oest i a l'avinguda Pau Casals, constitueix l'única façana de l'edifici amb sortida cap al carrer. Està separada en dos parts per una filera de maons horitzontals, element que es repeteix als dos extrems de la façana. A la part dreta s'hi observa una gran obertura d'arc de mig punt emmarcada amb maó a la planta baixa. Just a sobre, a nivell de primer pis, hi ha una balconada a la que s'accedeix a través de dues portes, emmarcades amb maó i llinda d'arc rebaixat, amb decoracions a la part superior. La part esquerre presenta una estructura simètrica amb un gran portal d'arc rebaixat a la planta baixa, amb un gran finestral, també coronat amb arc rebaixat, a cada costat, tenint les tres les mateixes decoracions a l'extrem superior que els balcons de la part dreta. Al primer pis hi ha tres finestres amb coronament triangular emmarcades amb maó col·locat horitzontalment. Sobre el primer pis, s'hi observa una línia decorativa amb el maó fent angle que dóna pas a la barana del terrat, pintada de color ocre i sustentada en tres pilars quadrats ubicats sobre les tres fileres de maons que divideixen la façana. Els tres pilars queden coronats per un element ovalat.

El Cafè Orient es va construir el 1907. Uns anys més tard, 1929, es va estrenar la sala del Teatre Orient amb els pastorets, "El misteri de Nadal", de mossèn Gay. El Cafè-teatre Orient era un dels pocs equipaments teatrals, juntament amb el teatre Mundial o de cal Raurell, que tenia la població a principis del segle XX, després que a finals del segle XIX es desmuntés la primera sala teatre del carrer de la Bona Sort (cal Jan Josep) que havia funcionat des del 1828 al 1933, reconstruït després de la primera Guerra Carlina el 1863, i desmuntat al 1883. A partir dels anys 30, es va condicionar el Cafè-teatre Orient per a projeccions cinematogràfiques, que es feien regularment. El dia 1 de gener de 1937 es va estrenar el galliner de la sala teatre Orient, amb diverses peces teatrals i cançons corals a càrrec els alumnes de l'Escola Nova unificada, i el 1943 el grup Art i Joventut escenifica l'"Estel de Natzaret", de Ramon Pàmies, i "la Passió de Jesús", obra d'Anselm Gost i Grau. El Cafè-teatre Orient també fou l'emplaçament on es realitzaven els balls de Gala de la Festa Major durant alguns anys del segle XX.

GORCHS, A., Prats de Lluçanès, 905-2005. Cronologia de 1.100 anys d'història, Ajuntament de Prats de Lluçanès, 2006.