Cal Besora Sant Salvador de Guardiola

Bages
Afores de Sant Salvador de Guardiola, al sector sud
Carretera vella d'Igualada (C-37 Z), al km. 86,3 trencall en direcció nord.
323

Coordenades:

41.68382
1.76613
397309
4615407
08098-252
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XIX-XX
Bo
Casa molt reconstruïda però actualment en bon estat de conservació.
Legal
Catàleg de masies (núm. 006)
Fàcil
Residencial
Privada
001811600CG91F0001DK
Jordi Piñero Subirana

Antiga casa de pagès de petites dimensions, situada als afores de Sant Salvador de Guardiola, la qual es troba totalment reconstruïda però ha conservat algunes parts de l'obra originària. Actualment és un habitatge de planta en forma de L, d'una sola planta i amb coberta a dues aigües. De l'antiga casa de pagès se n'han conservat els murs de pedra dell costats sud i oest. Originàriament, però, la casa era més petita. En la reconstrucció aquests murs es van allargar per ambdós costats, i les obertures es van refer. A l'interior encara es conserva un arc corresponent a un antic accés.

Informació oral facilitada per Josep Cots.

Es tracta d'una casa de pagès construïda probablement al segle XIX, en terres de cal Batlle. Al segle XX l'habitava la família Vila i encara pagaven un cens al mas originari. A mitjan segle XX aquesta família va marxar i la casa va restar abandonada. Entorn de 1965 el pare de l'actual propietari va comprar tota la finca de cal Batlle, incloent-hi cal Besora. Pels volts de 1995 s'hi van fer les obres de rehabilitació. En aquell moment la casa es trobava en ruïna però conservava les parets d'una construcció quadrada a quatre vents. Tenia dues plantes i, a la part superior, hi havia les habitacions.

Diputació de Barcelona; BERRYSAR, S.L. (2010). Pla especial de catalogació de masies i cases rural en sòl no urbanitzable. Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola (núm. 006).