Cal Bernat
Prats de Lluçanès

c/ Rescolsa, 35. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Barroc
    Regular
    El desús de l'habitatge i les poques intervencions de manteniment han propiciat un deteriorament progressiu dels elements arquitectònics i l'arrebossat de la façana.
    Núm. Registre / Catàleg: 14236-I - Acord Ple del Consell Comarcal 29/07/2020
    Sí, IPA. 23331
    Ref. cad.: 60905DG1591S
    Jordi Compte i Marta Homs

Cal Bernat està situat al carrer de la Resclosa, dins el nucli urbà de Prats de Lluçanès, adossada al costat nord a la resta de cases del carrer. És una casa de mitjanes dimensions, de planta rectangular, formada per planta baixa, un pis i golfes, i teulada de doble vessant amb aigües a la façana principal i posterior. Els murs són de maçoneria de pedra irregular amb morter i carreus treballats a les cantonades. La façana principal, orientada a l'est, presenta un arrebossat parcialment escrostonat i una disposició simètrica de les obertures. A la part central de la planta baixa domina un portal d'arc de mig punt adovellat. Flanquejant el portal hi ha dues finestres (la de la dreta reformada) emmarcades amb brancals i llinda de pedra treballada. Al primer pis hi ha tres finestrals emmarcats amb brancals i llinda de pedra bisellada, dos dels quals amb ampit de pedra motllurat. El finestral central presenta l'ampit fragmentat i una data inscrita a la llinda: 1694 amb una creu intercalada i l'anagrama IHS. A les golfes, s'hi obren tres finestres de menors dimensions emmarcades monòlits de pedra treballada i ampit desgastat. La façana sud, que no queda annexada a cap casa, presenta els murs de les golfes construïts amb tàpia, on s'hi obre una petita finestra de moderna construcció, i un contrafort o reforç a la planta baixa. Al nivell de primer pis hi ha dues obertures: una de moderna construcció i una altra emmarcada amb pedra treballada que actualment es troba tapiada.

La casa de cal Bernat va ser edificada durant la segona meitat del segle XVII, tal com ho indica la llinda de la finestra principal de primer pis, amb inscripció datada l'any 1694. És, per tant, una de les poques cases que es van conservar al poble després que aquest fos incendiat per les tropes felipistes l'any 1714.

Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Prats de Lluçanès, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat l'agost de 2006.