Cal Berenguer
Vilada

C/ Migdia 10(B)
    Ubicada a la part alta del torrent de la font del Racó per sobre de cal Bernat.

Martí Picas. INSITU SL

Es tracta d'un mas amb les característiques similars als presents en l'entorn agrícola i disseminat del poble. Ubicat al vessant (orientat a migdia) sobre l'actual zona esportiva del poble. L'edifici original era de planta rectangular. L'edifici, que està adaptat al desnivell, té la façana nord parcialment excavada al terreny de la qual només sobresurt un pis i sotateulada. Ha estat completament reformat i ampliat, i les característiques de l'edifici original no són visibles. L'edifici original era de planta baixa i pis amb la coberta a doble vessant amb el carener orientat de nord a sud.

Il·lustrem la fitxa amb dues imatges antigues extretes d'una postal dels anys 60 del segle XX i una del fons fotogràfic de Joan Serra (finals dels 1980).

Comparteix entorn, amb el barri de la Ribera, caracteritzat pel descens suau i esgraonat del vessant orientat a migdia on es troba assentat el poble. La casa de cal Berenguer, juntament amb la Casanova, o cal Bernat per posar alguns exemples, es troben paral·leles al rec de la font del Racó per tal de tenir accés a l'aigua. L'activitat ha estat agrícola tradicionalment. Les característiques de la casa no varien gaire dels seus paral·lels a la zona i l'hauríem d'ubicar cronològicament a la segona meitat del s. XVIII. Documentalment, trobem citada la casa al 1r cadastre de l'Ajuntament de Vilada (dipositat a l'AM de Vilada) de l'any 1766 en el qual se cita la casa de cal Berenguer com a propietat de Ramon Berenguer veí de Sant Jaume de Frontanyà. La casa també la trobem documentada a mitjans del XIX (1857) a l'índex de finques rústiques del terme de Vilada dipositats a l'ACBR en el qual se cita un inventari de la casa i pati de cal Berenguer propietat de Ramon Berenguer. Per altra banda, també ens podem remuntar una mica més, si prenem com a cita del cognom Berenguer, quan l'any 1772 H. Viladomat arrenda a Diego Puig i Berenguer les heretats de Viladomat, Bertrana i Sant Miquel. La proximitat de les cases de cal Berenguer i cal Diego, ens fa pensar que un origen comú d'ambdues cases vinculades a la figura de Diego Puig i Berenguer, malgrat que no ho podem confirmar.