Font de la Vinya
Vilada

    Berguedà
    Carrer de la Vinya
    Emplaçament
    Al mig del barranc que travessa el c/ de la Vinya

    Coordenades:

    42.13799
    1.92949
    411534
    4665652
    Número de fitxa
    08299 - 183
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    La font raja, però la barreja d'estils i obres n'ha desfigurat molt l'estructura.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Privada
    08300A001000680000ST
    Autoria de la fitxa
    Martí Picas. INSITU SL

    Font localitzada al carrer de la Vinya, ubicada una mica per sobre de la casa de la Vinya, a tocar del barranc, que a partir del c/ Teodor Miralles aproximadament, pren el nom del barranc de la font del Racó. L'estructura de la font s'ha anat modificant amb els anys. Actualment incorpora un safareig de ciment que malmet considerablement l'estètica del conjunt. L'obra pròpia de les millores introduïdes durant la II República es concentrarien amb el petit pilar al mig del qual brolla l'aigua mitjançant una aixeta i que està coronat amb una cornisa esgraonada de maons. Al voltant del pilar s'hi observa una estructura allargada també de maçoneria dividida en dues parts. Una amb funcions de pica, la qual recull l'aigua, i una segona meitat feta amb un banc corregut per seure. Per la part de darrere s'ha aixecat un parell de filades de pedra com a reforç de contenció del marge.

    El monòlit de la font ha estat desplaçat uns metres amunt.

    Històricament el municipi de Vilada havia estat un punt d'estiueig i descans important a la comarca, sobretot reconegut pels seus aires frescos i la qualitat de les seves fonts, algunes d'elles considerades medicinals. La font de la Vinya no correspon al grup de fonts sulfuroses i de més tradició del poble. No obstant això, constituiria un altre punt d'aigua dels diversos que envolten la concentració més antiga de cases del nucli al voltant de la parròquia de Sant Joan. Tal com descriuen Soca i Rumbo, algunes fonts es troben prop o enmig del nucli de població o d'altres indrets habitats, i algunes d'elles varen rebre una atenció especial durant el primer terç del segle XX, especialment durant la Segona República, quan a causa de les noves exigències sanitàries es van arranjar convenientment. És el cas de la font dels Bolets i de la font de la Vinya, bastides amb pedra i maons i d'un estil molt semblant. Per altra banda, aquesta font és documenta des del segle XVIII, quan era coneguda com a font del Rector, ja que es trobava en terrenys de la rectoria. Darrere de la font encara es conserva un monòlit amb la següent inscripció: "18+17 Per lo rector".

    COSTA I SAVOIA, E. i TORT I DONADA, J. Vilada i la seva rodalia: guia geogràfica. Gestió i Serveis Socioculturals. Barcelona. 2003
    SOCA I. i RUMBO A. Memòria del Mapa de Patrimoni Cultural de Vilada. Diputació de Barcelona. 2002.