Cal Baumer
Prats de Lluçanès

1815 (segons informació del cadastre)
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Tipològica
    Residencial - productiu
    Marta Bertran Armadans - OPC Diputació de Barcelona

Cal Baumer, que ha estat rehabilitat recentment, està situat al carrer Sant Pere, entre Cal Músic i Cal Vilardell. Es tracta d’un edifici estret, entre mitgeres, de proporcions rectangulars, que s’estructura amb planta baixa, planta primera, planta segona i golfes. La coberta de l'edifici és a dues aigües, amb el carener disposat paral·lel al carrer.

La façana està construïda amb aparell de pedra treballada de dimensions mitjanes i hi són observables carreus treballats, i de mida més gran, emmarcant les diferents obertures.

A la planta baixa hi tenim dos accessos, un d’estret (que ha mostra elements de ferro forjat incorporats a la porta) i un de més ample, que consideraríem l’accés principal. Al primer pis hi tenim una finestra amb balcó a la dreta i una finestra quadrada al costat esquerre. Les obertures del segon pis segueixen la composició de les del pis inferior tot i que actualment no hi ha el balcó. A l’espai de les golfes s’hi obren dues finestretes quadrades i és coronat per un ràfec.

A la planta baixa s’hi observa un plafó de ceràmica amb la següent inscripció: “MENJADOR PÚBLIC FONDA, VIANDES I RECONSTITUENTS CAL BAUMER" .

Fins fa poc, Cal Baumer ha acollit un restaurant. Actualment s'hi elabora menjar per endur.

Cal Baumer, Cal Músic i Cal Vilardell són tres cases contigües que s'integren dins d'un mateix projecte que inclou un celler (ubicat a Cal Vilardell), un hostal (a Cal Músic) i un espai gastronòmic (Cal Baumer: primer com a restaurant i ara com a establiment de menjar per endur).