Cal Basí
Copons

Pla del Llobet, 08289
    Al nord-oest del nucli urbà, prop de Montfalcó el Gros, al terme municipal de Veciana

Adriana Geladó Prat

Masia aïllada de planta més o menys rectangular, formada per tres cossos adossats i envoltada de boscos i camps de conreu. El volum principal, completament rehabilitat, està format per dos cossos adossats amb les cobertes de teula àrab d'una i dues vessants i els careners paral·lels a la façana principal, la qual està orientada a tramuntana. Consta de planta baixa i pis. Totes les obertures de la construcció han estat reformades: són rectangulars, amb les llindes de fusta i els ampits de pedra, en el cas de les finestres. De la façana de llevant destaquen dues petites finestres amb les llindes de pedra. De la façana de ponent, en canvi, destaquen els brancals bastits amb maons de les obertures de l'extrem de migdia i un petit volum adossat al bell mig del parament, de planta rectangular i amb coberta de teula d'un sol vessant. Adossat a la banda de migdia de l'edifici principal hi ha un gran volum de planta rectangular força enrunat. Ha perdut la coberta i bona part de la banda de ponent de l'estructura. A la banda de llevant de la masia hi ha les restes d'un edifici aïllat de planta rectangular completament enrunat. Alhora, a escassos metres al nord-est de l'edifici principal, hi ha un pou de planta quadrada bastit en pedra i cobert per una teulada de dues vessants, acompanyat per un petit cos rectangular reformat, actualment utilitzat de garatge. Tot el conjunt està bastit en pedra escairada de diverses mides, lligada amb morter de calç i disposada en filades més o menys regulars.

RIERA, Antoni (1999). Inventari de masies i construccions en sòl no urbanitzable de Copons. Copons [inèdit].