Cal Bartomeus Nou
Navàs

El Mujal, carrer del Mig, 12.
    Carretera o pista forestal de Navàs al Mujal i Castelladral. A 1 km de Navàs.

BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 02.06.EA. Nivell 3. Parcial.
    5085001DG0358N0001SK
    Jordi Piñero Subirana

Casa rural entre mitgeres que forma part del nucli urbà del Mujal i que n’és un dels edificis destacats. Es tracta d’una construcció vuitcentista de tipologia popular però que segueix un cànon força acadèmic, amb un disseny ben planificat. Consta de planta baixa més dos pisos i golfes. La façana principal, encarada vers el carrer del Mig, s’ordena en base a tres eixos d’obertures, amb un portal d’arc rebaixat al centre de la planta baixa i tres balcons a la planta primera i segona, jerarquitzats en funció de l’alçada i la centralitat. Les obertures són emmarcades amb pedra carejada, els porticons són del tipus llibret, i els balcons tenen baranes de ferro forjat. La planta superior continua la simetria de la composició però amb diverses obertures en forma de galeria, emmarcades amb maó i avui en bona part tapiades.

A la façana posterior la distribució de les obertures és més irregular, i recentment s’hi han obert noves finestres. Al nivell de les golfes les galeries es mantenen, tant a la part posterior com a la façana lateral de ponent, aquí amb una doble galeria més alta i esvelta que la resa, parcialment tapiada.

Inscripció al portal principal: 1869

Informació oral facilitada per Enric Suades Escaler

Originàriament en aquest indret hi havia una casa més petita. La construcció actual, que respon a una obra ben planificada, data del 1869, segons la inscripció del portal. L’any 1918, a conseqüència del fet que Enric Suades Corominas va comprar el mas Bartomeus, la família de cognom Ambròs, que fins llavors feien de masovers en aquest mas, es va traslladar a cal Bartomeus Nou. En foren propietaris fins que en van marxar entorn de 1960. Aleshores vengueren la casa a Marcel·lí Suades Postil, propietari de Bartomeus, que entorn de 1981 la va vendre als propietaris actuals.

Al llarg del segle XX s’hi han fet algunes reformes, com l’obertura d’algunes finestres a la part posterior o la modificació dels portals laterals.