Cal Baldari
Saldes

Saldes. Barri Sobirà. Cal Baldari. 08697 SALDES
    Camí de Saldes al castell

XV
    Cortés Elía, Mª del Agua

Cal Baldari es troba al barri Sobirà de Saldes, molt a prop del castell. La casa segueix la tipologia dels altres masos de la zona, edifici de planta rectangular, adaptat al desnivell del terreny, amb planta baixa, pis i golfes sota teulada que és a doble vessant de teula àrab amb carener paral·lel a la façana principal que s'obre a ponent. L'estructura és de pedra de diferents mides disposa de forma poc ordenada, amb llindes de portes i finestres horitzontals de fusta. A l'interior, es conserven els paviments de fusta dels pisos que tenen molt poca alçada, molt característic d'aquestes cases de muntanya. Al costat de la casa, per la banda de llevant, hi ha adossada una pallissa coberta amb teulada a doble vessant, amb carener peral·lel al de la casa, de planta baixa i pis, i amb la característica de que la pallissa que es troba al pis queda tancada per la façana principal mitjançant taulons de fusta disposats verticals, també elements molt característic de la zona. Per la banda de tramuntana es va fer una pallissa de nova planta, de finals del segle XIX, que barreja maó i pedra en la seva estructura, però que manté la mateixa tipologia de planta baixa i pis, amb tancaments de fusta.

Cal Baldari deu ser probablement una de les cases antigues de Saldes, tot i que no disposem de documentació que permeti saber quina de les que surten citades a diferent documentació del segle XIII correspon a aquesta. Està al costat del mas Calderer, que a finals del segle XV era de pagesos benestants, tal i com es pot veure a l'inventari de 1498 fet a la mort de Joan Caldarer. Probablement cal Baldari seguís la mateixa estructura.

AA.VV. (1998). Saldes. Àmbit de Recerques del Berguedà. Ajuntament de Saldes. RIU, M. (1971). Les activitats d'un notari de muntanya al segle XIV. Estudis d'història medieval IV, Barcelona. TOUS, Rosa (1985). Les activitats d'un notari de Saldes a les darreries del segle XV. Tesina, U.B. Departament d'Història Medieval.