Cal Bacardit
Rajadell

Sant Amanç de Viladés. NO del municipi
    Camí que des Sant Amanç va en direcció N, cap a Centelles passant per Can Quius

Rehabilitada a finals segle XX
    PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-21

Casa de pagés molt modificada per una contundent rehabilitació que va afegir trams de paret i transformar els volums. La construcció original era de planta rectangular, amb coberta a doble vessant, amb el carener perpendicular a la façana, que mira al SE. Consta de planta baixa més un pis i golfes. El cos meridional, amb coberta descendent sobre la façana, presenta la façana principal amb doble entrada, una a la planta baixa, i una altra a la planta pis a la que s'accedeix per una terrassa mitjançant una escala de pedra. La façana llueix un arc escarcer o de descàrrega cec. El cos septentrional presenta també la coberta descendent sobre la façana, una mica arrodonida. A l'extrem NO presenta una terrassa elevada sobre la planta pis. Actualment a les parets s'ha deixat la pedra vista. Es conserven les finestres emmarcades amb brancals de carreus. Adossada al SE, hi ha un cos adossat amb la coberta a una vessant. A la part SO, sense contacte amb la casa, hi ha un cobert de factura moderna.

Figura al Catàleg de Masies i Cases Rurals 2014 (num.2). Al cadastre figura com construida el 1950.
    La casa s'assenta sobre un banc de pedra. A l'interior de la casa es conserva encara una tina. A l'entorn del cobert hi ha rastres de canalitzacions excavades a la roca, sobretot a la part O., la part que dona a un torrent força profund. Fou rehabilitada sense respectar la seva tipologia tradicional i original. S'hi ha fet un empedrat modern i una piscina. Entorn boscòs, amb pins joves. Hi ha alguns corrons a les immediacions.
    Conserva tres inscripcions gravades:
    - Llinda de la porta superior de la façana sud amb la inscripció 1762. Entre 17 i 62 hi ha una creu gravada
    - Llinda de la porta inferior de la façana sud amb la inscripció [BA]CAR[DIT]. Actualment molt borrada
    - Llinda de la finestra de la façana nord: TON BACARDID AÑO 1873

Per les dates de les llindes, es tracta d'una casa del segle XVIII reformada al XIX A finals del segle XX ha estat rehabilitada.