Càdec de Castelladral
Navàs

Bages
    Sector central del terme municipal. Antic terme de Castelladral, parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Carretera de Súria a Viver i Serrateix (B-423), al km. 9,4.
    654

41.90158
    1.78228
    398995
    4639566
    08141 - 309
    Espècimen botànic
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 10.BN. Nivell 4. Ambiental.
    08140A010000080000IH
    Jordi Piñero Subirana

Càdec (Juniperus oxycedrus) que es troba situat uns 250 m al nord-est del nucli de Castelladral, prop del pedestal de la Creu de la Santa Missió que es troba al costat de la carretera, en una esplanada. És un exemplar de més de tres metres d'alçada, format per diferents peus de rebrot que, en conjunt, presenten un port no molt dens.

El càdec (Juniperus oxycedrus ssp. oxycedrus var. microcarpa) és un arbre petit que no acostuma a superar els 8 m, sovint de port arbustiu, similar al ginebre (Juniperus communis), però generalment no tan dens. El càdec té a la cara superior de les fulles dues bandes blanques separades pel nervi central verd, mentre que el ginebre presenta una sola banda blanca central. Ambdues espècies també es diferencien pel color i la mida dels gàlbuls madurs -els del càdec són rogencs i mesuren de 6 a 12 mm, mentre que els del ginebre són de color blau fosc i mesuren de 5 a 9 mm. Les dues espècies són dioiques, amb individus que tan sols fan flors femenines i individus que tan sols en fan de masculines. Tant els gàlbuls del ginebre com els del càdec s'utilitzen en la fabricació de ginebra, però els del ginebre són més aromàtics. El càdec és una espècie de distribució mediterrània que tolera molt bé la sequera, mentre que al ginebre se'l pot trobar a la major part d'Europa, però defuig les zones massa seques. El càdec, després de cremar-se, rebrota de soca; en canvi, el ginebre no. Popularment tant Juniperus communis com el Juniperus oxycedrus al Bages es coneixen amb el nom de ginebre.

Al Bages és fàcil trobar cadequers (bosquina en què domina el càdec), especialment al sud-oest de la comarca. Aquestes bosquines creixen normalment sobre els sòls més pobres i secs, sovint en llocs on el recobriment vegetal és discontinu a causa de l'erosió i l'arbust petit dominant és el romaní.

CAIXAL, ÀLVAR; VILAMALA, Imma i altres (2018). Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages). Ajuntament de Navàs. Fitxa 10.BN.