Cabanya del Saits
Gurb

Parròquia de Sant Andreu de Gurb
    A 450 metres per pista asfaltada de la carretera BV-4601, punt quilomètric 4'350

Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

La cabanya, o pallissa, del Saits es troba situada uns metres al sud-oest de la masia dels Saits, en una zona elevada a l'oest de la carretera BV-4601.
    Es tracta d'una cabanya de grans dimensions formada per dos nivells i bastida amb murs de maçoneria de pedra al nivell inferior i de tàpia a la resta, amb petites parts reforçades amb obra vista i cantonades que combinen la pedra treballada i l'obra vista. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal es troba orientada al sud i es és completament oberta, quedant a la vista l'embigat que separa els dos nivells, amb bigues de grans dimensions, alguna de les quals amida prop de 8 metres de llargada.
    A la resta de les façanes només es troba una obertura, una porta emmarcada amb llinda de fusta a la façana est, que dóna accés al nivell superior.
    A la façana oest hi ha adossat un cobert d'obra vista i davant la pallissa hi ha un petit pla on es conserva l'antiga era, enllosada amb filades regulars de lloses escairades i delimitada per un mur de maçoneria de pedra.