Cabanya de Mont-ral
Gurb

Parròquia de Sant Andreu de Gurb
    A 550 metres per carrer i camí rural de la carretera N-152a, punt quilomètric 70'500

Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

La cabanya, o pallissa, de Mont-ral es troba situada uns metres al sud-oest de Mont-ral, en un pla en un nivell inferior respecte l'antiga casa forta, entre un camp de conreu i un camí veïnal.
    Es tracta d'una cabanya de mitjanes dimensions bastida amb murs de tàpia amb pedres intercalades, amb parts de maçoneria de pedra amb força morter a les cantonades i en pilars enmig del mur que sustenten l'embigat de la teulada, que és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal es troba orientada a l'est i conté un gran portal que ocupa la meitat esquerra de la façana i està emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta amb la data de 1718 inscrita amb un motiu intercalat.
    A la resta de les façanes només hi ha obertures a la façana sud, on es troben tres finestres.