Cabana del Calvari
Oristà

Sector sud del terme municipal
    A 45 metres de la carretera C-670, punt quilomètric 7'600

L'estructura està enrunada. Queden dempeus les quatre parets. Està totalment coberta per vegetació.
    Rosa Cabré, Núria Simón, Jordi Bolea.

La cabana del Calvari està situada al sud del nucli urbà d'Oristà, per sota de la carretera C-670 en el primer revolt sortint de la població. Emplaçada en el desnivell del terraplè de la carretera conserva una estructura de planta rectangular i un mur al costat. Es poden entreveure dos nivells i una obertura orientada al nord que es conserva parcialment. Està coberta per vegetació i l'accés és complicat.

Antigament, gran part de la superfície d'Oristà es cultivava en feixes de petites dimensions guanyades al desnivell. La distància d'algunes d'aquestes feixes amb l'habitatge dels pagesos va afavorir la creació d'aquestes cabanes i barraques, que s'utilitzaven per a deixar-hi eines del camp, per resguardar-s'hi en casos de tempesta o altres necessitats i en alguns casos, per guardar-hi bestiar.

Inventari del patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya. Oristà. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat el maig de 2006.