Cabana de Boladeras
Oristà

A 2500 metres per pista forestal de la carretera C-670, punt quilomètric 4'900

ES manté molt ben conservada. Sobre la coberta té una mica de vegetació. L'entorn està molt net.
    Inmuebles y máquinas S.A. Camí Vall- Llosera s/n. 08550. Els Hostalets de Balenyà
    Rosa Cabré, Núria Simón, Jordi Bolea.

La cabana de Boladeras es troba situada a l'est de la masia de Boladeras, prop d'un camí que transcorre per la serra Venturana i que comunica, verticalment, la serra de Boladeras amb Sant Genís de Caraüll nou. Es tracta d'una cabana aïllada de grans dimensions, de planta quadrada de 4,5 x 4,5 metres i de 2 metres d'alçada construïda amb murs de maçoneria de pedra de 68 centímetres de gruix i amb la tècnica de pedra seca. Presenta una coberta feta amb sistema de falsa cúpula de lloses. Consta d'un accés principal, obert a la façana sud, coronat amb llinda, i dues petites finestres: una oberta a l'est i l'altra oberta al nord. A l'interior, sobre la llinda hi ha un armari.

Antigament, gran part de la superfície d'Oristà es cultivava en feixes de petites dimensions guanyades al desnivell. La distància d'algunes d'aquestes feixes amb l'habitatge dels pagesos va afavorir la creació d'aquestes cabanes i barraques, que s'utilitzaven per a deixar-hi eines del camp, per resguardar-s'hi en casos de tempesta o altres necessitats i en alguns casos, per guardar-hi bestiar.