Ca l'Oriol
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Salo
    Ctra. BV-3002 (a Mejà i Salo), al km. 6,7 camí sud i després sud-oest, uns 2 km.

Catàleg de masies (núm. 49)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans, emplaçada a la vall del torrent de la Vena, al sud del terme de Salo. És una edificació de planta rectangular, amb un petit cos adossat al nord. Consta de planta baixa més un pis. El nucli de l'habitatge es troba situat a la part de ponent, mentre que a la part de llevant s'hi han anat afegint coberts ben alineats amb la casa. La façana principal, encarada a ponent, té una distribució força regular en base a tres eixos d'obertures, amb un portal emmarcat amb llinda i brancals de pedra i, al nivell superior, un balcó i dues finestres laterals emmarcades amb maó. Els murs són de pedra i conserven l'arrebossat. Els coberts de la part de llevant formen unes galeries entre pilars, en part descobertes o bé tancades amb taulons de fusta. Al costat sud-est hi ha la construcció d'una barraca circular.

Inscripció al portal d'entrada: 1860.

No coneixem notícies històriques antigues d'aquesta casa que, per la seva tipologia constructiva, podria ser obra del segle XIX. Probablement de l'any 1860, tal com indica la inscripció del portal.